Jedlý hmyz je téma, ktorá v poslednej dobe v médiách a v politike skutočne rezonuje. Európska komisia totiž nedávno rozšírila zoznam schválených „nových potravín“ o odtučnený prášok svrčka domového a ďalší druh múčnych červov. Znamená to, že bolo riadne preskúmané a potvrdené, že ide o ďalšie druhy, bezpečné pre ľudskú konzumáciu. Dezinfoscéna však nezaháľala pre získanie politických bodov už stihla posplietať nové teórie, kde nevynecháva Billa Gatesa, nadvládu elít, “dyktát” Bruselu a množstvo pseudovedeckých tvrdení. Narozdiel od populistov, hlásajúcich nezmysly, mám z tejto oblasti pomerne bohaté skúsenosti. Jedlému hmyzu som zasvätil celú svoju záverečnú prácu a nemalú časť svojho života v rámci hmyzieho startupu. Poďme sa preto spolu pozrieť na tie najväčšie mýty o tejto nutrične a environmentálne cennej potravine!
V tomto článku sa dozvieš:
- Či nás Európska únia skutočne núti jesť hmyz
- Ako to je v skutočnosti s tajným pridávaním hmyzu do potravín
- Či ide iba o nový šialený výmysel Bruselu
- Ako je to s bezpečnosťou konzumácie jedlého hmyzu
- Či nám môže uškodiť chitín, obsiahnutý v hmyze
MÝTUS 1 – Európska únia nás núti jesť hmyz
Žiadne povinné predpisy na pridávanie hmyzu do potravín neexistujú. Práve naopak. Producenti hmyzu dlhé roky neúnavne bojovali za to, aby jedného dňa mohli hmyz ponúknuť ako legálne schválenú potravinu spotrebiteľom. Nebolo to vôbec jednoduché, museli financovať výskumy, predkladať dôkazy a samozrejme do toho investovali nemalé množstvo peňazí, času a energie.
Prečo nemohli dať hmyz na trh rovno? Hmyz totiž spadá medzi tzv. „nové potraviny„, teda potraviny, ktoré u nás neboli bežne konzumované pred rokom 1997. Takéto potravina musia pred umiestnením na trh prejsť rozsiahlym preskúmaním EFSA po ktorom EK rozhodne, či ich pridá medzi schválené nové potraviny alebo nie. Ide o jeden z nástrojov EÚ, slúžiacich na ochranu spotrebiteľa.
MÝTUS 2 – Jedlý hmyz sa tajne pridáva do potravín
Spotrebiteľ musí byť vždy informovaný z akých zložiek potravina pozostáva a to bez ohľadu na to či ide o potravinu s obsahom jedlého hmyzu či bez. Jedlý hmyz je naviac stále pomerne drahou surovinou keďže ide o nové odvetvie potravinárstva a technológie na jeho produkciu sa neústale vyvíjajú. Pridávanie hmyzu „na tajňáša“ teda absolútne nedáva zmysel a nič také sa v skutočnosti nedeje.
Hmyz je naviac nutrične veľmi cennou potravinou. Obsahuje vysoké množstvo kvalitných bielkovín, ale aj minerálnych látok, vlákniny či nenasýtených mastných kyselín. Prípadný prídavok by teda potraviny dokonca nutrične obohatil.
MÝTUS 3 – Jedlý hmyz je iba nový šialený výmysel Bruselu
Konzumácia hmyzu ako potraviny nie je nič nové. Hmyz je aj v súčasnosti bežne konzumovaný viac ako 2 miliardami ľudí po celom svete a bolo popísaných už viac ako 1900 jedlých druhov. Ide najmä o obyvateľov Afriky, Ázie či Južnej Ameriky. V týchto končinách nájdeme množstvo chutných tradičných receptov na bázi jedlého hmyzu. Entomofágia, teda konzumácia hmyzu, je tu úplne prirodzená a ľudia k nej nemajú vytvorený odpor, keďže s ňou vyrastajú od detstva.
Dokonca aj v našich končinách nejde o žiadnu novinku. Zo sušených tiel samičiek hmyzu s názvom Nopálovec karmínový (Dactylopius coccus) sa totiž vyrába červené farbivo s názvom karmín, inak nazývané aj košenila (E120). Toto farbivo sa už roky pridáva do celej rady produktov od cukroviniek, cez mliečne produkty až po mäsové výrobky. Okrem potravín má svoje využitie aj v kozmetike.
MÝTUS 4 – Konzumácia hmyzu je pre človeka nebezpečná
Chov hmyzu, určeného pre ľudskú konzumáciu, prebieha veľmi podobne ako u iných hospodárskych zvierat. Nezbiera sa voľne z prírody. Základom je kontrolovaná produkcia, ktorá musí splniť množstvo hygienických noriem a požiadaviek. Hmyz na trhu teda musí byť rovnako bezpečný a nezávadný ako akékoľvek mäso či iná potravina.
Jediná skupina ľudí, ktorá by mohla mať s jedlým hmyzom problém sú ľudia, ktorí majú alergiu na niektorý z proteínov, obsiahnutých v jedlom hmyze. Ide o podobné proteíny ako nájdeme u kôrôvcov či mäkkýšov. Aj preto musia výrobky s jedlým hmyzom niesť príslušné upozornenie „Môže vyvolať alergické reakcie u spotrebiteľov so známymi alergiami na kôrovce, mäkkýše a výrobky z nich, ako aj na roztoče prachu.“
MÝTUS 5 – Chitín v hmyze je pre človeka škodlivý
Chitín je najbežnejšou formou vlákniny v jedlom hmyze, ktorá je obsiahnutá najmä v ich exoskeletone. Nájdeme ho aj v mäkkýšoch, kôrovcoch či v hubách. Chitín sa považuje za nestráviteľnú vlákninu. Tvrdenie, že ľudia by nemali jesť hmyz, lebo nedokážu stráviť chitín je rovnako absurdné ako tvrdiť, že nemáme konzumovať zeleninu či strukoviny, lebo obsahujú vlákninu.
Ukázalo sa, že chitín funguje aj ako koadjuvans, teda látka, ktorá pomáha navodiť adaptívnu imunitu, hoci mechanizmus účinku ešte nie je úplne preskúmaný. Hoci sa chitín považuje za nestráviteľnú vlákninu, existujú dôkazy, že aj v ľudskom gastrointestinálnom trakte bol nájdený enzým chitináza, ktorý chitín dokáže štiepiť. V dôsledku nedostatku potravy obsahujúcej chitín je však tohto enzýmu nedostatok a preto by u niektorých ľudí by mohol pôsobiť ako alergén či vyvolať podráždenie.
Čo sa týka zavádzajúcich tvrdení, že konzumácia chitínu spôsobuje rakovinu – tu ide o čistý blábol pre získanie pozornosti a vo vedeckej literatúre nič také nenájdeme.
Čo si z článku odniesť?
- Jedlý hmyz je nutrične cenná potravina, s vysokým obsahom bielkovín a environmentálnymi benefitmi
- Spadá medzi tzv. “nové potraviny” a EÚ postupne posudzuje a schvaľuje jednotlivé druhy jedlého hmyzu, vhodné pre konzumáciu. Nikoho však hmyz jesť nenúti.
- Každá potravina s obsahom jedlého hmyzu musí byť riadne označená a niesť upozornenie o alergenicite.
- Pre človeka ide o úplne prirodzenú potravinu. Aj dnes je hmyz konzumovaný viac ako 2 miliardami ľudí po celom svete poznáme viac ako 1900 jedlých druhov.
- Schválené druhy jedlého hmyzu sú pre človeka bezpečné a problémom nie je ani chitín, ktorý funguje ako vláknina
Aký mýtus o jedlom hmyze si počul/a ty? Daj mi vedieť v komentároch alebo na instagrame
P.S. Nezabudni poslať článok niekomu, kto verí spomínaným mýtom! Reťazové emaily, najmä u staršej generácie, ešte nevymreli!
Ak by si chcel o jedlom hmyze viac cenných inormácií, určite odporúčam komplexné publikácie od FAO – Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo:
– Edible insects Future prospects for food and feed security
– Looking at edible insects from a food safety perspective
Zdroje:
- VAN HUIS, A., A. HALLORAN, J. VAN ITTERBEECK, H. KLUNDER a P. VANTOMME, 2022. How many people on our planet eat insects: 2 billion?. Journal of Insects as Food and Feed [online]. 8(1), 1-4 [cit. 2023-05-14]. ISSN 2352-4588. Dostupné z: doi:10.3920/JIFF2021.x010
- Entomofagie ve světe. ENTOWAY [online]. [cit. 2023-05-14]. Dostupné z: https://entoway.com/blogs/blog/entomofagie-ve-svete
- MASÁR, Martin, 2021. Zpracování vybraných druhů jedlého hmyzu pro potravinářské účely [online]. Brno [cit. 2023-05-14]. Dostupné z: http://hdl.handle.net/11012/201533. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. Ústav chemie potravin a biotechnologií. Vedoucí práce Tomáš Svěrák.
- 168 hodin – 7. květen, 2023. Česká televize [online]. Praha [cit. 2023-05-14]. Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10117034229-168-hodin/223452801100507/?fbclid=IwAR1xrkL0qX6R9bjnhhXPN3Dl9dJ6Lqeb3h7FAz68L-ic2Cv5mAGTq_biswQ
- EU Novel Food Legislation. International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) [online]. 2023 [cit. 2023-05-14]. Dostupné z: https://ipiff.org/insects-novel-food-eu-legislation-2/
- Union list of novel foods. Food Safety [online]. [cit. 2023-05-14]. Dostupné z: https://food.ec.europa.eu/safety/novel-food/authorisations/union-list-novel-foods_en
- Na sociálních sítích se šíří nepravdivé tvrzení o tom, že jíst hmyz je nebezpečné, neboť obsahuje chitin. CEDMO [online]. [cit. 2023-05-14]. Dostupné z: https://cedmohub.eu/cs/na-socilnch-stch-se-nepravdiv-tvrzen-o-tom-e-jst-hmyz-je-nebezpen-nebo-obsahuje-chitin/
- Spolek výrobců a zpracovatelů hmyzu [online]. [cit. 2023-05-14]. Dostupné z: https://svzh.cz/
- Looking at edible insects from a food safety perspective [online]. 2021-4-9 [cit. 2023-05-14]. Dostupné z: doi:10.4060/cb4094en
- HUIS, Arnold van, 2013. Edible insects: future prospects for food and feed security. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO forestry paper, 171. ISBN 978-92-5-107595-1.